De zonsverduistering van 1 augustus was in het zuidwesten van het land goed te zien. In ons land was om 11u25 MEZT 23% van de zon door de maan verduisterd.
Wat gebeurt er bij een zonsverduistering?
Bij een zonsverduistering staan zon, maan en aarde op één lijn, waardoor de schaduw van de maan over de aarde strijkt. Het is dan nieuwe maan. De zon en de maan, toevallig aan onze hemel vrijwel even groot, zijn dus de hoofdrolspelers. Vroeger dacht men dat een zonsverduistering invloed had op het weer en een aankondiging was van een regentijd. Een zonsverduistering in het voorjaar zou gunstig zijn voor de oogst. Inmiddels zijn zulke ideeën achterhaald. Tijdens een totale zonsverduistering verandert er door het wegvallen van zonnestraling wel wat in het weer. De temperatuur gaat tijdelijk omlaag en ook de luchtdruk varieert iets wat lokaal aanleiding geeft tot een eclipswind. Een gedeeltelijke zonsverduistering, zoals in 2006 in ons land, heeft te weinig invloed voor zulke effecten.
Volgende zonsverduisteringen.
Zonsverduisteringen komen regelmatig voor. Op 4 januari 2011 en op 20 maart 2015 kunnen we in onze regio gedeeltelijke zonsverduisteringen verwachten waarbij 86% van de zon schuil gaat achter de maan. De eerstvolgende totale zonsverduistering krijgt Nederland pas op 7 oktober 2135!
Verloop zonsverduistering 1 augustus 2008.
In Nederland wordt ongeveer tussen de 20 en 30 procent van de zonnediameter bedekt. De bedekkingsgraad neemt toe naar het noorden. In Utrecht bedraagt de bedekking ongeveer 26 procent. Daar verschijnt om 10.37 een deukje linksboven in de zon. Dit groeit langzaam uit tot een flinke hap tot de verduistering om 11.25 maximaal is. De maan verlaat de zonneschijf weer om 12.16 aan de linkerkant.
Eclips maakt deel uit van Sarosreeks.
De eclips van 1 augustus hoort tot de Sarosreeks, waarin over bijna twee eeuwen (10 sarossen) een verduistering plaatsvindt met een totaliteitsduur van meer dan 7 minuten. De totale zonsverduistering van 16 juli 2186 wordt een zeer langdurige van 7 min 28 sec. Na drie sarossen (30 april 2060) ligt de totaliteiszone weer op bijna dezelfde plaats.
Voor het laatst bijgewerkt op 1-12-2019. Opmerkingen of wil je reageren: stuur een e-mail |