Weerkundig woordenboek: Q

QBO
Dit staat voor de Quasi Biennal Oscillation. Het is een straalstroom hoog in de atmosfeer boven de evenaar.
QFE
Luchtdruk op terrein hoogte. Deze wordt vaak bepaald naast de luchtdruk op gemiddeld zeeniveau. De procedure is gelijk aan die bij het bepalen van de QFF. Alleen wordt in dit geval een andere hoogtecorrectietabel gebruikt.
QFF
Luchtdruk op gemiddeld zeeniveau. Indien een barometer zich op enige hoogte onder of boven het gemiddelde zeeniveau bevindt, moet een hoogtecorrectie worden toegepast. Volgens internationale afspraken moeten namelijk alle in de weerrapporten voorkomende barometerstanden tot dat gemiddelde zeeniveau zijn herleid. Deze correctie wordt vastgesteld met behulp van een bij het waarnemingsstation behorende hoogtecorrectietabel.
QNH
Grootheid die met name in de luchtvaart wordt gebruikt. Het is de barometerstand nodig voor het instellen van de hoogtemeter in de vliegtuigen. Deze hoogtecorrectie wordt bepaald volgens de zgn. ICAO standaardatmosfeer. Voor deze QNH wordt de QFE als uitgangspunt genomen.
Quasi Biennual Oscillation
Het omkeren van de windrichting in de stratosfeer in de tropen. In de stratosfeer waait normaliter de wind 's winters uit het westen en 's zomers uit het oosten. In de tropen echter treedt regelmatig een omkering op van de stratosferische windrichting. Deze omkering begint bovenin de stratosfeer en daalt vervolgens, in ca. 2,3 jaar tijd, als een golf af naar de troposfeer. Dit is al ontdekt halverwege de 20ste eeuw.

Voor het laatst bijgewerkt op 27-12-2020. Opmerkingen of wil je reageren: stuur een e-mail