Datum
Weerrapport Januari 2009
1

Nieuwjaar.
Hele dag bewolkt. De zwakke wind was in de loop van de nacht gedraaid van noordoost naar zuidwest.

Nieuwjaar 2009 Nieuwjaar 2009

2 's Nachts wat lichte regen en dooi. Verder hele dag bewolkt maar droog. Zwakke wind, draaiend van zuidwest naar noordoost.
3

In de loop van de nacht was er mist ontstaan. Doordat het nog vroor was 's morgens alles voorzien van een laagje rijp. Tussen 10 en 13 uur kwam de zon er nog even door. Om 12 uur was de temperatuur nog -3°C!
Later bewolkt. De temperatuur liep gedurende de dag langzaam op naar 0°C om 19 uur. Zwakke wind draaiend van noordoost naar zuidwest.

Overal rijpaangroei Overal rijpaangroei
Overal rijpaangroei Overal rijpaangroei

4 Bewolkte dag. Middagtemperatuur iets boven het vriespunt, dus lichte dooi. 's Avonds laat lichte neerslag.
Zwakke tot matige west-zuidwestenwind.
5 Rond 3 uur en 7 uur lichte sneeuwval zodat er ca. 1 cm sneeuw lag. Koude dag als gevolg van de matige noordoostenwind. Gedurende de dag nam de temperatuur geleidelijk af tot -2°C om 19 uur. De gevoelstemperatuur lag op ca. -9°C.
6 Mooie zonnige maar vrij koude winterdag. De gevoelstemperatuur lag vroeg in de ochtend op ca. -13°C. Om 22.45 uur was het al -9°C!
Zwakke noordoostenwind.
7 Na een vrij koude nacht (waarin het om ca 2 uur het koudst was) begon tegen de morgen de temperatuur weer op te lopen. Om 7 uur was het -4°C en gaandeweg de morgen klom te temperatuur nog verder tot waarden boven het vriespunt. In de nacht had het ook licht gesneeuwd, overdag was het verder droog. 's Morgens vroeg was er nog veel bewolking welke van lieverlee minder werd.
De matige wind kwam uit zuidwestelijk richting.
8 's Nachts was er mist ontstaan welke de hele dag bleef hangen. Alleen rond het middaguur werd de mist wat dunner en leek de zon er een beetje doorheen te komen. Dit lukte echter niet. Hele dag grijs en koud weer.
Zwakke zuidenwind.
9

De mist bleef heel de nacht nog aanwezig maar in de morgen loste zij van lieverlee op. Daarna veel zon bij een strak blauwe lucht. De temperatuur kon ondanks de zon maar een maximumwaarde bereiken van -4°C. Heel de dag dus koud maar mooi winterweer.
Zwakke veranderlijke wind. Op de rivier de Dintel ligt nu ca. 10 cm ijs.

Alles bedekt met rijp Alles bedekt met rijp

Alles bedekt met rijp Alles bedekt met rijp

10 Na een heldere nacht volgde een zonnige winterdag. Om 12 uur was het nog -6,0°C. Hele dag dus wel koud bij een zwakke zuidenwind.
11 's Morgens vroeg was alles nog bedekt met een witte laag ruige rijp. Maar rond het middaguur begon het wat te dooien en was alles snel verdwenen.
Matige zuidenwind, in de avond draaiend naar oost.
12 Door de stijgende temperatuur was er al veel sneeuw/rijp gedurende de nacht verdwenen. Tegen de avond was alles gesmolten en stond er al water op het ijs. Veel bewolking en een matige zuidenwind. Vanaf ca. 22 uur regen en harde wind. Vandaag dus eigenlijk het einde van een 3 weken durende vorstperiode.
13 Regenachtige dag. Al vanaf de vroege ochtend lichte neerslag / motregen . Dit bleef de hele dag zo aanhouden. Flinke dooi.
Matige zuidenwind.
14 Grijze dag. Soms lichte neerslag / motregen. In de ochtend nevelig, later overgaand in mist. Rond 17 uur was de mist weer opgelost en werd het weer nevelig. Zwakke tot matige zuidenwind.
15 Rustig weer. 's Morgens wel overwegend bewolkt maar 's middags brede opklaringen. Zwakke zuidenwind draaiend naar oost.
16 In de nacht een beetje vorst. Verder een grijze zonloze dag. Rustig herfstweer zou je het kunnen noemen. Zwakke tot matige zuidoosten- tot zuidenwind.
17 In de ochtend bewolkt en soms regen. In de middag brede opklaringen en nog flink zonnig. 's Avonds aantrekkende wind. Matige zuidwestenwind.
18 's Nachts de meeste neerslag, maar in de ochtend ook nog wel lichte regen. De krachtige wind draaide van zuidwest naar west. Later op de dag brede opklaringen tot onbewolkt in de avond.
19 Veel bewolking. In de middag even wat brede opklaringen maar al snel daarna weer bewolkt en later gevolgd door buiige regen.
Matige, soms vrij krachtige zuidwestenwind.
20 Eerst veel bewolking en late wat brede opklaringen. Wel droog. Matige zuidwestenwind.
21 Wisselend bewolkt bij een matige zuidwestenwind.
22 Guur weer. Vrij krachtige zuidenwind en regelmatig regen.
23

Laagste luchtdruk: 962 hPa!
Veel regen en wind in de nacht. Om 0800 uur al ca. 10 mm neerslag gevallen. Hele dag harde zuidwestenwind en regen. Tussen 11 en 13 uur minder wind vanwege het passeren van de kern van een lagedrukgebied. Daarna weer aantrekkenden wind tot harde, soms stormachtige wind. Onstuimige dag. Wind draaiend gedurende de dag van zuidoost naar noordwest.

Bericht KNMI  Meetwaarden Gilze Rijen
Bracknell weerkaart om 1300 uur  Barometer buiten bereik

24 Wolkenvelden maar wel droog. In de ochtend overwegend bewolkt. Matige westenwind.
25 Doordat het 's nachts helder was had het aan de grond gevroren. Na een zonnig begin van de dag kwam er van lieverlee meer bewolking opzetten. Toch nog best veel zonneschijn. Matige zuidoostenwind.
26 Gaande de dag brede opklaringen en veel zon. In de middag flinke zonnige perioden. Zwakke tot matige zuidoostenwind.
27 's Nachts lichte vorst. Vrij zonnige dag met alleen in de ochtend nog wat bewolking. Rustig winterweer. In de avond ontstond er mist.
Zwakke noordoostenwind.
28 De mist was gedurende de nacht opgelost. Maar in de ochtend kwam er eerst nevel opzetten die steeds dikker werd. Later op de dag veel zon en wat hoge bewolking. Zwakke tot matige noordoostenwind.
29 Zonnig en fris winterweer met een zwakke zuidoostenwind. Wel wat lichte sluierbewolking maar veel ruimte voor de zon.
30 Zonnig en fris winterweer. Eerst een zwakke zuidoostenwind die later op de dag aantrok tot matige wind.
31 Schraal weer. Krachtige tot vrij harde zuidoostenwind. Gevoelstemperatuur ca. -7°C. Wel zonnig en dus mooi winterweer.

Voor het laatst bijgewerkt op 1-12-2019. Opmerkingen of wil je reageren: stuur een e-mail